Pretraga Opšta bolnica Đorđe Joanović Zrenjanin

Bilten "Glas bolnice"

Tekst o JZPZ

Palijativno zbrinjavanje

Projekat „Razvoj palijativnog zbrinjavanja u Srbiji"

Imate pravo!

Kampanja "I plus i minus!"

Produži život

Projekat "Razvoj zdravstva Srbije"

ZRENjANINSKA BOLNICA U PROJEKTU „DECENA”
Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo i Institut za onkologiju Vojvodine dobili su na samitu u Briselu nagradu za zajednicki projekat za rano otkrivanje raka grlica materice. Na samitu o prevenciji raka grlica meterice, ucestvovalo je trideset zemalja, a nagradeno je ukupno deset projeketa.

Medu nagradenima je i nasa zemlja, a zrenjaninska bolnica, kao jedan od zapazenih ucesnika je dobila Zahvalnicu.Tim strucnjaka koji je ucestvovao u projektu: dr Jelena Korovljev, ginekolog, dr Laslo Stajer, patolog i mr Vesna Kmezic Slavic, molekularni biolog, uz zalaganje i saradnju sa Ginekoloskim odeljenjem.

Naziv projekta je DECENA, sto je skracenica termina detekcija cervikalne neoplazije.

Samim nazivom programa, istaknut je znacaj otkrivanja, ne samo karcinoma grlica materice, vec i pocetnih promena, tj. formi premalignih bolesti grlica, sto je cilj svakog skrininga.

Rana dijagnostika omogucava izlecenje bolesti u pocetnoj fazi. Kada se otkriju premaligne ili pocetne maligne forme, moguce je potpuno izlecenje zene operacijom dela grlica materice.

Odmakli stadijumi raka grlica materice zahtevaju komplikovane operativne, zracne i citostatske procedure.

Program je poceo 2006. god. nabavkom sistema za hc2 DNK testiranje i obukom nasih strucnjaka u Senti, Somboru, Sremskoj Mitrovici , Zrenjaninu i Institutu za Onkologiju Vojvodine.

Kod izvesnog broja zena koje su podvrgnute ovom pregledu u zrenjaninskoj bolnici nadeno je prisustvo VR HPV.

Zavisno od sveukupnih faktora rizika kod nekih pacijentkinja je odredena samo cesca kontrola (kolposkopija sa papa testom), kod nekih je uzimana biopsija grlica materice, a kod nekih biopsija sa endocervikalnom abrazijom.

Projekat je jos u trajanju i pokazao je odlicne rezultate, a ocekuje se ukljucenje i domova zdravlja, kako bi bila obuhvacena sto sira populacija.

AZUS
Brojač

Zahvalnica Građanima

IN MEMORIAMGlavni meni

Novi nacionalni vodiči

Bilten psihijatrijskog odelenja

Opšta bolnica "Đorđe Joanović" Zrenjanin
This site is powered by e107, which is released under the terms of the GNU GPL License. | Designed by Bojan Vukov