Pretraga Opšta bolnica Đorđe Joanović Zrenjanin

Bilten "Glas bolnice"

Tekst o JZPZ

Palijativno zbrinjavanje

Projekat „Razvoj palijativnog zbrinjavanja u Srbiji"

Imate pravo!

Kampanja "I plus i minus!"

Produži život

Projekat "Razvoj zdravstva Srbije"

JEDINICA ZA MOZDANI UDAR KRENULA SA RADOM
Prva Jedinica za mozdani udar u Srbiji otvorena je 2005. godine u Klinickom centru Srbije.

U toku je otvaranje tri ovakve jedinice u Vojvodini: u Novom Sadu, Subotici i Opstoj bolnici Zrenjanin.

U nasoj ustanovi Jedinic a je krenula sa radom 23.03.2010. godine, a ocekuje nas i njeno svecano pustanje u rad . Opremanje Jedinice finansira Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo .

Koordinator Projekta je prof. dr Petar Slankamenac iz Klinickog centra Vojvodine.

Jedinica za mozdani udar je smestena u prostoru Odeljenja za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja, ima 4 bolesnicke postelje u kojima se zbrinjava ju bolesnici sa akutnim mozdanim udarom prema najsavremenijim dijagnostickim i terapijskim protokolima za ovu oblast.

Osoblje koje radi u Jedinici za mozdani udar je proslo potrebnu edukaciju, a lekari u Jedinici su dr Dragan Derikrava, kao sef, dr Rozmaring Mirkov i dr Kornelija Buhmiler.

Ono sto prati Jedinicu je savremena dijagnostika potpomognuta novim aparatima: transkranijalni dopler, dupleks ultrazvucni aparat krvnih sudova vrata, monitori i audiovideo sistem, infuzione pumpe i bifazicni defibrilator.

Najznacajnija prednost ove jedinice je multidisciplinaran pristup pacijentu, pracenje svih vaznih funkcija u prvih 24 do 48 sati od mozdanog udara.Akutni mozdani udar se definise kao globalni poremecaj mozdane funkcije, koji naglo nastaje, traje duze od 60 minuta, a posledica je poremecaj mozdane cirkulacije. To je bolest sa visokim stepenom mortaliteta (treci je uzrok smrtnosti u razvijenim zemljama sveta), i predstavlja neurolosku bolest sa najvecim stepenom invaliditeta.

U lecenju je postignut veliki napredak, uvodenjem jedinica za mozdani udar, gde se podrazumeva urgentan pristup, a faktor vremana je prakticno najvazniji element uspesnosti lecenja. Sa terapijskog aspekta najdragocenija su prva 3 do 4,5 h bolesti, kada je moguca primena tromboliticke terapije. Ova terapija je prvi put primenjena u SAD, 1997. godine, u zemljama Zapadne Evrope 2002. godine, a u Srbiji 2006. godine.U 2009. godini je u Klinickom centru Novi Sad uradeno 6 trombolitickih terapija.

Ova terapija se do sada u Vojvodini jedino primenjivala u Klinickom centru Vojvodine, a od sada ce se primenjivati i u zrenjaninskoj bolnici.

Cilj otvaranja Jedinice za mozdani udar je brza dijagnostika i adekvatno zbrinjavanje pacijenata, nakon cega se na osnovu strogo odredenih kriterijuma odlucuje o primeni tromboliticke terapije.

AZUS
Brojač

Zahvalnica Građanima

IN MEMORIAMGlavni meni

Novi nacionalni vodiči

Bilten psihijatrijskog odelenja

Opšta bolnica "Đorđe Joanović" Zrenjanin
This site is powered by e107, which is released under the terms of the GNU GPL License. | Designed by Bojan Vukov