Pretraga Opšta bolnica Đorđe Joanović Zrenjanin

Bilten "Glas bolnice"

Tekst o JZPZ

Palijativno zbrinjavanje

Projekat „Razvoj palijativnog zbrinjavanja u Srbiji"

Imate pravo!

Kampanja "I plus i minus!"

Produži život

Projekat "Razvoj zdravstva Srbije"

URAĐENE DVE TROMBOLITIČKE TERAPIJE U ZRENjANINSKOJ BOLNICI
Prva Jedinica za moždani udar u Srbiji otvorena je 2005. godine u Kliničkom centru Srbije.

U Vojvodini su nedavno krenule sa radom jedinice u Novom Sadu, Subotici i Opštoj bolnici Zrenjanin.

U zrenjaninskoj bolnici Jedinica je krenula sa radom 23.03.2010. godine, a njeno opremanje je finansirao Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo.

Koordinator Projekta je prof. dr Petar Slankamenac iz Kliničkog centra Vojvodine.

Jedinica za moždani udar zrenjaninske bolnice ima 4 bolesničke postelje u kojima se zbrinjava ju bolesnici sa akutnim moždanim udarom prema najsavremenijim dijagnostičkim i terapijskim protokolima za ovu oblast.

Ono što prati Jedinicu je savremena dijagnostika potpomognuta novim aparatima: transkranijalni dopler, dupleks ultrazvučni aparat krvnih sudova vrata, monitori i audiovideo sistem, infuzione pumpe i bifazični defibrilator.

Ono po čemu prednjačimo je i audiovizuelni tele-link (prvi na Balkanu, koji je u funkciji 24 sata) sa Klinikom za neurologiju u Novom Sadu i načelnikom neurološke intenzivne jedinice prof. dr Petrom Slankamencem

Najznačajnija prednost ove jedinice je multidisciplinaran pristup pacijentu, praćenje svih važnih funkcija u prvih 24 do 48 sati od moždanog udara.

U lečenju je postignut veliki napredak uvođenjem jedinica za moždani udar, gde se podrazumeva urgentan pristup, a faktor vremana je praktično najvažniji element uspešnosti lečenja. Sa terapijskog aspekta najdragocenija su prva 3 do 4,5 h bolesti, kada je moguća primena trombolitičke terapije.

Ova terapija je prvi put primenjena u SAD, 1997. godine, u zemljama Zapadne Evrope 2002. godine, a u Srbiji 2006. godine.U 2009. godini je u Kliničkom centru Novi Sad urađeno 6 trombolitičkih terapija.

Ova terapija se do sada u Vojvodini jedino primenjivala u Kliničkom centru Vojvodine, a od 23.03.2010. i u zrenjaninskoj bolnici.

Od početka rada Jedinice do danas su urađene 2 trombolitičke tarapije, uspešno i bez komplikacija. Pacijenti su dva muškarca, starosti 29 i 59 godina. Oni se dobro osećaju i zahvaljujući primeni ove terapije prošli su sa minimalnim neurološkim deficitom.


AZUS
Brojač

Zahvalnica Građanima

IN MEMORIAMGlavni meni

Novi nacionalni vodiči

Bilten psihijatrijskog odelenja

Opšta bolnica "Đorđe Joanović" Zrenjanin
This site is powered by e107, which is released under the terms of the GNU GPL License. | Designed by Bojan Vukov